TV-PREMIERE PÅ NITESH ANJAANS 'MED VERDEN IMELLEM OS' 21. JANUAR / by Mauricio Gonzalez-Aranda

Da 50-årige Sukhi beslutter sig for at opgive sin opholdstilladelse og forlade Danmark for altid, griber sønnen et kamera. Han vil lære sin far at kende, før det er for sent. Med verden imellem os har TV-premiere på DR2 21. januar kl. 23:00

I 2013 meddeler indiskfødte Sukhi sine to sønner, at han opgiver sin danske opholdstilladelse. Han vil flytte tilbage til sin barndomslandsby i Nordindien, hvorfra han 40 år tidligere migrerede sammen med sine forældre og to brødre. Da sønnen Nitesh får beskeden, har han stort set afbrudt kontakten til sin far, der siden skilsmissen fra moren har kæmpet med alkoholproblemer og depression. Stillet over for Sukhis snarlige afrejse, beslutter han sig for at gøre et sidste forsøg på at lære sin far at kende. 

"Da min far og farfar besluttede sig for at opgive deres opholdstilladelser til Danmark, ville jeg dokumentere processen som research i mit eget ophav og som inspiration til den generationsfortælling, jeg havde planlagt at skrive, når jeg en dag følte mig gammel nok til den slags. Men det gik op for mig, at deres tilbagevenden indeholdt en unik fortælling i sig selv, og også at jeg selv havde begivet mig ud på en universel rejse: en rejse tilbage til min far og farfar i et forsøg på at forstå dem, forstå hvor jeg selv kommer fra og hvilke drømme og håb, jeg er skabt af - og forhåbentligt nå frem til en form for forsoning med, at det hele, et eller andet sted hen ad vejen, braste sammen," siger Nitesh Anjaan.

En dyb spilafhængighed viser sig at være en del af forklaringen. Nitesh står pludseligt til ansigt til ansigt med sin barndoms mørkeste traume, hans fars dobbeltliv i byens spillehaller. Nitesh kaster sig ud i de tunge samtaler om spilafhængigheden med et håb om at samtalerne vil få hans far til at indse, at han har et problem, inden han tager det med til Indien.

"Da min far åbnede døren til spillehallen skete der noget, jeg næsten vil betegne som magisk. Jeg var meget praktisk anlagt, satte kameraet op og så videre - men indeni bankede mit hjerte helt vildt. Jeg troede, at mødet med det rum ville få mig til at bryde grædende sammen. Men det blev hurtigt afmystificeret. Spillehallen var ikke ligefrem et opmuntrende sted, men det gik op for mig, at min far bare var en helt almindelig mand med et spilleproblem - som de mange andre i spillehallen og i de mange spillehaller, der skyder op overalt i København. Jeg så en helt ny side af min far den dag, og for første gang kunne vi tale om den afhængighed, vi altid har ladet som om ikke fandtes. Det lyder måske trist, men det virkede som om, han følte sig tryg og hjemme der. At spillehallen var blevet hans hjem væk fra hjem. Det håber jeg, man kan fornemme i filmen. Men jeg håber også, at man fornemmer, hvor svært det er for en søn at se sin far tabe kampen mod de indre dæmoner".

Med verden imellem os er en personlig dokumentar om migration, afhængighed og den svære kærlighed mellem en far og hans søn. Den begyndte i 2013 som et privat projekt, men blev snart taget ind af Filmværkstedet, Det Danske Filminstituts tilbud til unge talenter. Siden så den Oscar-nominerede producer Signe Byrge Sørensen optagelser fra filmen og tog den ind i sit produktionsselskab, Final Cut for Real. Dokumentaren havde verdenspremiere på den anerkendte internationale festival, CPH:DOX - og kan nu ses af det brede, danske publikum, når den får tv-premiere på DR2 torsdag den 21. januar.

Både Center for Ludomani og Dansk Flygtningehjælps repatrieringskontor planlægger at bruge filmen i deres arbejde.

Pressekontakt: Publicist Sisse K. Ibsen, sisse@yellowdot.dk, tel: 26270900